torstai 19. syyskuuta 2013

♫ Same Old Song and Dance ♫


Hei!:3 Olenkin tämänkin päivän vielä kotona, en mennytkään vielä kouluun. Eilisessä postauksessa puhuin teemapostauksesta, jonka sitten päätinkin tehdä vasta tänään. Monet minut tuntevat ihmiset tietää, että tykkään lukea. Välillä mulla on sellaisia kausia, jolloin ahmin kirjoja tosi paljon, etten muuta teekkää, mutta välillä innostus taas lopahtaa. Mielestäni kirjan "genrellä" ei niinkään ole väliä, kunhan juoni on mielenkiintoinen, muuten innostukseni lopahtaa yhtä nopeasti kuin aasin häntä. Olen kuitenkin huomannut, kuinka dekkarit, hairlekiinit ja kauhut kiinnostaa minua eniten. Suosikkikirjailijoita en lähde nimeämään, niitä kuitenkin löytyy tosi paljon. Pääasiassa luen kuitenkin muita, kuin suomalaisia kirjoja, suomenkielellä kuitenkin.

Isomummoni kuoli 2000-luvun alkupuolella ja perinnöksi saimme mm. ison kasan kirjoja. Kirjat olivat 1920-1960-luvuilta. Äitini piti kirjoista monta vuotta huolta, mutta parisen vuotta sitten kävin osan haalimassa niistä itselleni. Niistä tuli mulle aarteita. Omistan myös itsekkin yhden todella vanhan kirjan ja äidiltä ja isältä, sekä mummoltani olen myös saanut muutamia kirjoja 1950-1970-luvuilta. Ajattelinkin nyt esitellä teille pintapuolisesti nämä haalimani aarteet. Vanhat kirjat eivät siis lopu tähän, mutta tässä mielestäni mielenkiintoisimmat ja parhaimmat! Kirjat ovat sattumanvaraisessa järjestyksessä.

Ensimmäinen kirja näyttää päältäpäin tältä:


Mutta kätkeekin alleen Englantia aloitteleville -kirjan.


Kirja on 1950-luvulta, ainakin uskoisin sen olevan sillä perusteella, että Ajan Sävel- lehdestä tehdyt kannet ovat vuonna 1958 ilmestyneen lehden nro 14 kannet. Lehti ja kirja ovat olleet mummoni veljen (alakuvan vasemmassa yläkulmassa on tilaajan osoitetiedot). Itse kirjasta ensimmäinen sivu on repeytynyt, joten vuosilukukin on sen takia hukassa, enkä tiedä kuka on Ajan Sävelen kannet sotkenut. Varmaan mummoni veli? Dombey ja poika, ilmestynyt v. 1925. Isomummon vanha.


 Lipeä Kala, huumorikirja vuodelta 1962. Isomummon vanha.


Perlattaren sukkanauha, ilmestynyt vuonna 1944. Isomummon vanha.


Jännä, kun joissain vanhoissa kirjoissa ei ole kannessa kuvia. Se on velä jännempää, että joissain kirjoissa ei kannessa lue edes mitään, ei etu- eikä takakannessa, eikä kirjan sivussa. Kultasormus on yksi sellainen kokonaan tyhjäkantinen kirja. Ilmestynyt vuonna 1946. Isomummon vanha.Ruhtinattaren ritari, ilmestynyt vuonna 1927. Isomummon vanha. 
Harmittaa, kun tästä on kannet irrallaan:c


Neiti Etsivä ja vanhan linnan arvoitus. Ilmestynyt Suomessa vuonna 1972 (muualla 1963). 
Iskältä saatu lapsena.


Jules ja Jim, ilmestynyt vuonna 1966. Isomummon vanha.


Olkinainen, ilmestynyt vuonna 1959. Isomummon vanha.


Mont Oriolin kylpylä, ilmestynyt vuonna 1946. Isomummon vanha.Seuraavat kaksi ovat lemppareitani isomummon vanhoista kirjoista. Molemmat ovat dekkareita ja saivat minut niin koukkuun, että luin molemmat putkeen kolmessa päivässä. En siis tehnyt melkeinpa mitään muuta, kuin luin vain. Jos saatte jomman kumman, tai molemmat kirjat joskus käsiinne, niin todellakin suosittelen lukemaan. 
Ette pety!

Kolme laukausta, vuodelta 1957.


Loistohotelli Babylon, vuodelta 1953.


Tämän kirjan iskä osti minulle pienenä, taisin olla silloin vielä ala-asteella. Hän sanoi, että kun täytän 18-vuotta, hän antaa sitten tämän kirjan minulle. Sain tämän siis vihdoin viime vuoden joulukuussa itselleni. Hän uskoi, että osaan vasta nytten säilyttää tätä kunnolla ja pitää tätä arvossa. Arvokas tämä onkin. 

Tyttöjen kirja 2, vuodelta 1919.
 Sisältää tarinoita, ruokaohjeita, kaavoja, kasvitietoutta, runoja ym. tyttöjen (silloisia) juttuja.Seuraavat ovat äitini vanhoja kirjoja.

Onnen Päivät- kirjasarjan kirjat osat 1 "Fonzie supertähti" ja 3 "Fonzie ja Tiflarin mirrit", vuosilta 1978 ja 1979.
(Äiti on lapsena sotkenut kannet).


Naisen kirja, vuodelta 1955.
Sisältää tietoa naisten ammateista, kuvia filmitähdistä, tietoa kihlauksesta ja avioliitosta, käytöstavoista, kirjojen vaikutuksesta lapsiin, kodin juhlista, sisustuksesta, kasvatuksesta, terveydestä ja sairauksista, kauneudenhoidosta, muodista, ohjeita erilaisiin käsitöihin (esim. kuinka valmistetaan omin käsin lampunvarjostin tai tehdään sohvatyynyt, posliinimaalausta, nahkan muotoilua, kuinka valokuvaat lapsen...), tietoa tekstiilien hoidosta ja kotitalouden hoitamisesta (ruuanlaitosta, kattauksista ym). 

Todella hyvä kirja. Osa asioista kuullostaa kyllä nykyajan ihmisen/naisen korvaan aika naurettavalta, mutta kirja on kuitenkin mielenkiintoinen. Esim. kihlauksesta, avioliitosta ja käytöstavoista luettaessa sai nauraa. On tavat kyllä muuttuneet aikalailla vuosikymmenien aikana!


Multa löytyisi kirjoja myös 80-luvulta, mutta jotenkin ne tuntuvat näiden kirjojen rinnalla hirmu uusilta, joten ajattelin jättää ne tästä listasta kokonaan pois. Jos joku on halukas, voisin esitellä yllä olevia kirjoja tarkemminkin, jos joku näistä herätti erityistä mielenkiintoa. :)

Kertokaas, tykkääkö joku muukin lukea? Millaisia kirjoja te luette? Onko teillä 70-luvulta ja sitä ennen ilmestyneitä vanhoja kirjoja itsellänne? Jos on, niin mitä? :)

♥: Pauliina

Ps. Ettette unoha minkä näköinen olen, tässä on hieman pärstäkuvaa tiistailta.


5 kommenttia:

 1. Vau mikä banneri, sopii hyvin nimeen, joka sekin jää mieleen välittömästi! Tyylisi on rokahtava ja sen huomaa, sopii sulle! Blgoin teema ei kuitenkaan sovi YHTÄÄN blogin taustaan. Niin se vain on. Teet rock-tyylistä blogia, tee se kunnolla! :)

  Anonyymilukijan mielipiteitä ja korjausehdotuksia blogista;

  1. BLOGIN TAUSTA on suuri virhe. Kun ylätunnisteesi olet saanut noin hyvään kuntoon, mieti taustan merkitystä. Haluatko sen olevan kinuskin ja toffee värinen? Vai miten olisi vintagetyylinen raitatapetti taustakuvana? Tai ehkä vanhan rock-bändin juliste? Vaihtoehtoja, jotka natsaisivat blogiisi paremmin ja tekisivät siitä yhtenäisen, on miljoonia!

  2. ♥-MERKIT. Ei ei ei EI ei toimi lainkaan sydänmerkkien vilinä tässä blogissa! Se ei sovi mihinkään blogiin, vähiten tähän! Olisko ♦-, ♣- tai ♠-merkki sittenkin parempi? (laitan näppäinohjeet kommentin loppuun..!)

  3. SIVUTUNNISTE. Sen järjestys oudostuttaa. Gagdetit siinä ovat hienoja ja sun tyylisiäsi, mutta miten olisi tämä järjestys: 1. "Welcome"-juttu 2. Anonyymi-kysely 3. Lukijat 4. "seuraathan myös täällä" 5. "Queen of rock'roll-kuva 6. Blogiarkisto 7. "Queens of noise"-kuva 8. Tunnisteet 9. ja loput.

  4. KOHDAN 3 KOHDASTA 9^. Näiden loppujen gadgettien olemus ei oikein sovi blogiisi. Ne kannattaisi laittaa esim kuvalinkeiksi tai pelkäksi listaksi: We♥it, Snapchat.. ja niin edelleen ja näiden foorumien nimiin sitten ne linkit. Vaaleanpunainen We♥it-linkki eeeeei oikein sovi :D


  Tässä liian pitkässä kommentissa en tullut kauheasti kehuneeksi loistavaa ja ennen kaikkea; kiinnostavaa blogiasi. Tämä oli pieni "arvostelu" ja jään innolla odottamaat vastaustasi, arvon Betty. Muista että nämä kaikki oli vain minun omia mielipiteitäni, älä ota itseesi. Olet saanut jo yli 30 lukijaa blogiisi, heitä ei siis varmaan nämä minun moitteeni hetkauta kun ovat kerran lukijoiksi asti raahautuneet. Hyvää illan jatkoa! ;)

  PS. ♦ = Alt ja numeronäppäin 4
  ♣ = Alt ja numeronäppäin 5
  ♠ = Alt ja numeronäppäin 6

  PPS. Tämä kommentti vaati kauheasti vaivaa, miten selvisin blogisi arvostelusta? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, en olisi osannut odottaa noin pitkää ja perusteellista arvostelua! :D Oot todellakin paneutunut pienimpaankin yksityiskohtaan.

   Arvostan mielipidettäsi, enkä koe sitä mitenkään itseeni! Hyviä vinkkeä sain ja olenkin miettinyt hieman blogin "uudistamista". Uskon, että taustaa en tule vaihtamaan, olen tarkoituksella valinnut ulkoasuun eri ruskean sävyjä. Bändi taustakuvana on mielestäni lian sotkuinen ja raidoista en ole pitänyt koskaan. :D Lukijat ovat kehuneet taustaa, joten se ainakin pysyy.

   Gadgeteista/sivutunnisteesta oot kyllä oikeassa, se on jäänytkin keskeneräiseksi edellisistä ulkoasuista, joten sitä varmasti tulen muokkailemaan, kuhan löydän jostain aikaa ja kärsivällisyyttä. :D Ja olen fanaattinen ♥-viljelijä, ehkä sitä pitäisi hieman harventaa, mutta en koe omakseni ♦♣♠- merkkejä. :D

   Kiitos paljon mielipiteestäsi, niin kritiikistä kuin kehuistakin! :3 Mielestäni selvisit hyvin arvostelusta! Hyvää illan jatkoa myös Sinulle! :3

   Poista
  2. *enkä OTA sitä mitenkään itseeni

   Osaan kirjottaa. :D

   Poista
 2. Ihania kirjoja! Mä itse luen oikeastaan aina kun vain ennätän, ja vähän kaikenlaista mihinkään genreen rajoittumatta. Meillä on kotona aika paljon vanhoja kirjoja, kun meillä on semmoinen yli sata vuotta vanha talo pihapiirissä ja siellä on hirveesti kaikkea vanhaa tavaraa. Aika paljon siellä taitaa olla koulukirjoja, osa jostain 50-luvulta, mutta oon joskus löytäny ihan romaanejakin. Pitääkin käydä taas penkomassa kun meen seuraavan kerran savoon...ps. mä tykkään tuosta taustasta, sopii hyvin yhteen bannerin ja muun grafiikan kanssa. Ja eihän kaikkien rokkareiden tartte olla mitään koviksia, eli ainakaan minua nuo sydämetkään ei häiritse- Love & light!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooi, kuullostaa kivalta, minäki haluun tollasen vanhan talon, jotta vois käydä penkomassa sellä!:3 Ois kyllä oikeesti ihana ja jännä päästä joskus penkomaan jotain vanhaa rakennusta, mitä keikkee aarteita sieltä löytyiskään (ja jos ne sais vielä pitääkkin, nii hehee). (8

   Ja tuo tausta juttu, samaa mieltä. :D Yritän enmmänkin tuoda sillä esille sitä, että rakastan juuri _vanhaa_ rokkia ym, enkä pahemmin välitä uudesta. :D Minä oon vähän tämmönen mikälie rokkarin ja (henkisesti) hipin ja tämmösten sekotus, että en ymmärrä miksi en saisi käyttää sydämiä, koska se jotenkin on osa minua. :)

   Poista